Nyheder Juni 2019

 Nu er der endelig igen nyheder fra Lipela. Denne gang skal I få en lidt anden vinkel, end den som jeg plejer at indlede indlægget med, nemlig: ” Alle børnene på Lipela har det godt – – -”

Nu skal det ikke forstås sådan, at børnene ikke har det godt. Men når så mange børn, som alle kommer fra meget vanskelige vilkår, bliver bragt sammen, så kan det ikke undgås, at der også iblandt dem er nogen, som giver problemer. Så denne gang vil jeg fortælle om to episoder, der har skabt store problemer for dels personalet, men også for Peter og Jane, som jo faktisk leder Lipela her fra Danmark. Det er meget langt væk, når der er udfordringer med børnene.

Der har gennem flere år været en dreng, som har været en stor udfordring for personalet på Lipela. Han var 6 år da han kom, og der har gennem årene været mange episoder, hvor han har reageret meget voldsomt. Der har, trods mange advarsler, stadig været problemer med bl.a. slagsmål i skolen og på børnehjemmet, men personalet har klaret det, og hver gang har han lovet bod og bedring og fået lov til at forblive på Lipela.

Situationen kulminerede dog en dag, da nogle drenge kom til Lipela og spurgte, om de kunne købe flere billige fodbolde. Personalet stod helt uforstående overfor denne anmodning. De spurgte hvordan de dog kunne få den tanke, at de kunne købe fodbolde på Lipela. De fortalte så, at drengen havde solgt fodbolde og andre ting på skolen. Da de undersøgte, hvor han havde fået tingene fra, viste det sig, at han havde fået lavet en nøgle til Janes container, hvor hun opbevarer de ting, som er blevet doneret til Lipela. Ved samme undersøgelse viste det sig, at han også havde solgt bærbare computere og flere andre ting inde i den nærmeste by. Dette havde stået på gennem længere tid.

Drengen, der nu er 17 år, blev meldt til de lokale myndigheder, bortvist fra Lipela og sendt hjem til familien.

En helt anden historie drejer sig om en af de store piger. En dag kom hendes fætter på besøg. Han fik lov til at være sammen med hende og hendes lillebror på 6 år inde på Lipelas område indtil de skulle spise kl. 18. Da børnene samledes for at spise, var pigen og hendes bror forsvundet. Man ledte overalt, men væk var de. Nu blev de begge to efterlyst.

Da man fra Lipela henvendte sig til børnenes familie, og de fik snakket sammen viste det sig, at fætteren slet ikke var en fætter, men pigens kæreste. Han var sammen med pigen og lille broderen taget hjem til sin far, som er nabo til børnenes mormor. Det var der pigen og kæresten havde mødtes i ferien. Kæresten havde lovet dem et helt nyt liv, og hans far syntes det var helt fint at få en pige til hjælp i huset.

Den lokale chief tog ud og hentede børnene, kæresten og kærestens far. De kørte mod Lipela på 3 bodaboda`er. – En bodaboda er en knallert, der kører som er lags taxi ude hvor der ikke er matatuer eller anden transport. – Da de ankom til Lipela var kæresten og hans far forsvundet på vejen! Pigen og hendes lillebror fik efter en meget alvorlig samtale lov til at forblive på Lipela, men skal melde sig til den lokale chief med jævne mellemrum.

Ja, sådan er livet på Lipela også.

Vores formål med Lipela er – ud over at give trængende børn et liv og en fremtid – også kulturformidling. Mange unge danskere har gennem tiden opholdt sig på Lipela til stor glæde for både dem og for børnene. I efteråret var en dansk pige og hendes to veninder på Lipela. Hun blev så glad for børnene og stedet, at hun donerede alle sine jule- og fødselsdagsgaver til Lipela. Hendes familie gav deres også bidrag. Tak for det.

Jane og Peter er rejst til Kenya og bliver på Lipela i juni og juli måned. Mens de er der, kommer Caroline og hendes ven tilbage. De har før opholdt sig på Lipela og har i Danmark oprettet en gruppe, hvor de samler ind til Lipela. Rigtig god sommer til alle både i Kenya og i Danmark.

Lisbeth Bramaholm

Translate »