Sommeren 2019 Vi er to piger på 19 og 20 år, der i sommeren 2019 besøgte Lipela i 14 dage. Vi fandt Lipela, da vi googlede “børnehjem i Kenya”, skrev til Peter om han ville have besøg, og han sagde heldigvis ja. Et par måneder senere sad vi i flyveren på vej til Nairobi. Efter en køretur op i højlandet på ca. 4-5 timer var vi endelig fremme. Vi blev taget godt imod af de fem søde mamas (Ann, Lilian, Elisabeth, Lus og Francisca), som er dem, der klarer de praktiske og de omsorgsopgaver, der er på børnehjemmet. Da vi ankom, spurgte vi Ann, hvorfor hun arbejder her på Lipela. Hendes svar var “PASSION”. Disse skønne damer kom til at betyde meget for os under vores ophold. De tog sig godt af os, de guidede os, og de fik ting til at ske.
Vi blev indlogeret på vores værelse, som ligger i en bygning for sig med eget bad og toilet, strøm og fin mulighed for at trække sig lidt tilbage, når man har brug for det.
Når du besøger Lipela, bliver du en del af hverdagen og en del af teamet, der arbejder der. Vores dag startede 8- 8.30 med lækker morgenmad i den lille spisestue. Derefter hjalp vi til med dagens pligter som oftest bestod af at tage opvasken og snitte kål (10-20 kålhoveder hver dag). Derudover kunne vi hjælpe med rengøring af værelser og spisesalen.
Når vi var færdige med det, nærmede vi os middag. Vi tog en pause og nød solen, som heldigvis kiggede frem de fleste dage. Ved 13-tiden er der så frokost, inden vi kunne hjælpe lidt til igen om eftermiddagen eller tage hen på skolen, hvor vi underviste de 4-5-årige nogle dage. Først mellem 16.15 og 17.30 kommer børnene hjem. De går direkte i gang med deres pligter; tøjvask, madlavning eller indsamling af tørre blade i haven. Her er der god mulighed for nogle gode snakke eller lidt leg.
Omkring klokken 19 er der så aftensmad, hvor vi spiser i spisesalen sammen med børnene, dog ved vores eget bord, hvor de serverer maden for os. Om den så står på undervisning eller lektier, afhænger af dagen. Mandag, onsdag, fredag og lørdag kommer der en lærer og underviser børnene klokken 19.30. De andre dage står den på lektier, hvor vi hjalp så godt vi kunne. Klokken 21.30/22.00 er det sengetid.
Peter havde lavet en aftale med rektor, så vi kunne komme og få en snak med hende. Vi havde lidt gaver med, og hun var meget taknemmelig. Så som nævnt fik vi lov at undervise/lege med de helt små på Kahohu Primary School. Vi kunne ikke være sammen med de større, da de skulle forberede sig til eksamener. Men vi nød dagene med de små, og de var meget glade for besøg. Vi kom klokken ca. 13.30 og havde så nogle tegneting med og forberedt nogle lege. Da deres engelsk stadig er meget begrænset, skulle det være helt simple lege som fx Kongens efterfølger. Børnene elskede det, og vi nød at se dem smile.
Weekenden ser lidt anderledes ud end hverdagen. Fredag er de hjemme til normal tid, men så snart de er hjemme, går de i gang med at lave Mandazi, som de får til morgenmad i weekenden. Det er en slags fladbrød, som bliver kogt i olie. De er især lækre, mens de er lune – så sig endelig ja tak, når de tilbyder en smagsprøve.
Der er ikke noget med at sove længe i weekenden – lørdag og søndag morgen er der nemlig en frivillig mand, der kommer og løber med børnene (det er dog helt frivilligt, om det er noget, man vil med til, vi kom aldrig tidligt nok op til at komme med men det skulle være en sjov oplevelse, fordi man virkelig kan mærke på ens vejrtrækning, at man er oppe i højden). De mindste løber blot 1-2 km så alle kan være med. Derefter skal der om lørdagen laves Chapatti til aftensmaden (en slags pandekage). Det er super hyggeligt at hjælpe til med, og noget børnene glæder sig til – ligesom med mandazi.
Derudover bruges lørdagen på lidt tøjvask og ellers bare afslapning og leg. Om eftermiddagen kommer musiklæreren og spiller musik med nogle af børnene. Om søndagen bruges hele formiddagen i kirken, som ligger 10 minutters gang derfra. De små skal afsted 9.30 for at øve sangene til dagens gudstjeneste, som er fra 10.30-13.00. Efterfølgende bliver nogen og øver næste uges sange. Alle er meget imødekommende og kommer og byder dig velkommen. Præsten bød også særligt velkommen til “vores gæster”, og vi måtte op og præsentere os selv. Resten af søndagen foregår ligesom lørdag med hygge, afslapning og musikundervisning. Der er god mulighed for at hive en madras med ud i solen og snakke, lege eller hjælpe til med madlavningen.
Maden består hovedsageligt af kål. Gerne med kartofler, linser eller ugali. På de gode dage fik vi spinat eller ris. Maden er rigtig fin – men vi begyndte hurtigt at drømme om en god pizza – så et godt råd er at medbringe lidt snacks til værelset Morgenmaden er derimod rigtig lækker. Den bestod hver morgen af toastbrød, æg og en masse frisk frugt og avokado.
Vi var afsted i midt juli, hvilket er deres vinter. Om dagen var vejret fint og vi brugte ofte vores frokostpause på et tæppe i solen. Men ved 16-tiden hoppede vi i lange bukser, en tyk trøje og en jakke. Det bliver hurtigt rigtig koldt, så et godt råd er at huske godt med varmt tøj. Også til om natten – hvor det også er virkelig koldt – er skiundertøj, tykke sokker og en god sovepose et must.
Der er rig mulighed for at komme ud af huset, da de har to biler man kan leje med chauffør. Man skal dog være opmærksom på, at det er dyrt at leje bilen en hel dag plus betaling af benzin. Vi prioriterede at være på børnehjemmet og tog så på safari og badeferie efterfølgende. Vi var derfor kun ude af huset, når Peter inviterede os med på tur ind og besøge hans familie eller venner. Men det betød derimod, at vi kom rigtig tæt ind på børnene på kort tid. Allerede fra dag 1, var børnene meget åbne og imødekommende. De er meget nysgerrige og spurgte rigtig meget ind til os og livet i Danmark. De fortæller også meget gerne om dem selv, deres hverdag og deres baggrund. Man hører nogle rørende og hårde historier. Men på trods af alt det, er de helt igennem glade børn. De er så gode til at tage sig af hinanden. De hjælper hinanden med lektier og med pligter. De leger og pjatter. De er vildt hårdtarbejdende. De går til deres pligter med et smil og deres lektier med det største gå-på-mod. Også selvom klokken er 20 og de har været i gang i 14 timer allerede. De er sunde og raske, og det er fantastiske at opleve, hvor godt de har det på Lipela. De spiser hver især for en hel familie og stedet er fyldt med kærlighed.
Der bor 40 børn i alderen 6-19 år – derudover er der 10 børn på kostskole. Når de er færdige med High School flytter de hjem til deres guardians. Det kan være alt fra forældre til bedsteforældre eller tanter og onkler. Efter vores 14 dage på Lipela, var vi helt fyldt op af indtryk, historier, en meget anderledes kultur og gode minder. Vi var klar til at sige farvel og TAK for denne gang. Det blev gjort med nogle danske lege søndag eftermiddag, lidt sødt til ganen og dans og musik. Det at danse med børnene er en oplevelse, vi aldrig glemmer. De elsker det. De er så glade og frie. Og så er de bare vanvittig gode til at danse – så vær klar på at blive grinet af, når du forsøger at kaste dig ud i deres afrikanske rytmer.
Gode råd til dig der skal besøge Lipela:
• Hæv godt med penge, der går flere til drikkepenge og andet, end man lige regner med.
• Køb godt med vand i supermarkedet på vejen dertil.
• Det er dyrt at komme ud af huset, så tænk fremad og køb de ting du skal bruge, når du er afsted.
• Kenyatid betyder, at alt går langsomt! Man bliver frustreret mange gange, men sådan er det bare
• Børnene er nysgerrige og vil gerne se billeder af alt. Så det kunne være en god ide at have billeder med af alt fra familie, dit hjem, flyet du fløj i herhen osv.
• Husk varmt tøj!
• Vær forberedt på en helt særlig oplevelse som både er fantastisk, sjov, givende, rørende, udfordrende, hård og lærerig.
Maja og Kille