Nyheder April 2021

Nyheder april 2021

Nu skal I få en opdatering på, hvordan det ser ud i Kenya og specielt på Lipela i disse – desværre for os alle  – vedvarende Coronatider.

Kenya er, som vi, stadig lukket kraftigt ned. Der er udgangsforbud fra kl. 19 til næste morgen kl. 6. Det sætter store begrænsninger for de små lokale markeder, hvor kvinderne normalt sælger frugt, grønt, kød, bønner, majs. De handlende kommer normalt fra et stort opland, men når der er lukket ned er det svært for dem at bringe deres varer til byen og komme hjem inden udgangsforbuddet igen træder i kraft. Kvinderne går mange kilometer for at sælge det, som de har i overskud fra deres små marker, og det nærmest umuligt for dem at nå både ud og hjem. De har ikke råd til at tage en Matatu – de lokale små busser – da den udgift ville overstige, hvad de kan tjene på deres få varer.

Nairobi og flere andre distrikter omkring de lidt større byer er nu totalt lukket. Ingen må komme hverken ind eller ud fra disse distrikter. Det siges i Kenya, at: Vi frygter ikke Corona, men den sult den medfører! Det er tankevækkende for os her i Danmark, når vi beklager os over Corona restriktioner.

Indtil for ca. en måned siden har det distrikt, hvor Lipela ligger, næsten ikke været ramt af Corona, men nu er smitten også kommet dertil, og der berettes om mange dødsfald og hospitaler, der er totalt fyldt op og må afvise patienter. Lad og håbe, at smitten ikke rammer Lipela.

Børnene på Lipela har lige nu en lang ferie, men de er ikke sendt hjem denne gang. Årsagen er dels smittefaren, men også at det måske ikke ville være muligt at få dem tilbage til Lipela, hvis landet igen lukkes helt ned. Det har ikke været nemt for mange af dem, at skulle bo hos deres familier, fjerne slægtninge eller naboer i den tid, hvor de var udelukket fra at være på Lipela. Mange af dem, har haft kummerlige forhold, og en enkelt af vores piger endte da også med at blive gravid.

Denne graviditet blev først opdaget, da hun havde været tilbage på Lipela et stykke tid, og da var det for sent at tilbyde hende abort. Først troede man, at hun havde været udsat for overgreb. Det var heldigvis ikke tilfældet. Der mange ganske unge piger i Kenya, som bliver udsat for overgreb eller uønsket graviditet. Så mange, at regeringen efter Corona nedlukningen har besluttet, at ingen gravide piger vil blive udelukket fra deres skole pga. graviditet. Det er ellers det, der normalt sker.C Alle kan fortsætte deres skolegang.

Vores pige bor nu igen hjemme, men det er slet ikke optimalt. Hun kommer fra en meget fattig familie, hvor stedfaderen drikker. Han havde f.eks. brugt de penge, som Lipela havde givet dem til tøj og sko til pigen, til at købe øl. Der arbejdes nu på, at få hende placeret et andet sted. Det kunne måske være i Staff House på Lipela. Her ville hun få både mad og lægetilsyn, og være i sikre hænder, men det afventer myndighedernes tilladelse. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så skal der findes en anden udvej for hende. Når hun har født, kommer hun tilbage på Lipela og kan fortsætte sin skolegang.

De ekstra udgifter, som der er omkring pigen kan ikke afholdes af Lipelas buget, da hun ikke bor på børnehjemmet. Derfor bruger Peter og Jane af de penge, der er doneret til Rose Foundation og som er oprettet til minde om Rose. Hvis I vil hjælpe kan I sende et beløb – stort eller lille – til: Mobile Pay +45 28184221. På forhånd tak.

Det er en tradition, at Lipela nogle gange om året fejrer fælles fødselsdage for dem, der er fyldt år i den periode. Denne gang havde der ikke været fødselsdag for nogen i al den tid børnene var hjemsendt, så i den anledning og fordi det var påske, blev der afholdt en stor fest for børnene. Festen var som sædvanlig en stor succes. Masser af dejlig mad, sang, musik og dans. Børnene havde en rigtig god dag.

Lisbeth Bramaholm.

Made by Onlinefabrikken.dk
Translate »