Endnu et besøg på Lipela

 

Så har der igen været besøg på Lipela. Politiken skriver i dag (31/7), at mange vil holde 'ferie med mening'. Læs artiklen her.
Anders Veller var på besøg i Maj måned og har skrevet lidt om sine indtryk fra Kenya:

"På tre dage blev tanken til handling. Jeg havde længe kigget efter et sted at rejse hen for at opleve noget helt andet end man gør med Star Tour til Tenerife. Efter en Google-søgning på Internettet fandt jeg et lille sted i Kenya der hed Lipela. Læste side op og side ned på hjemmesiden – og ringede til kontaktpersonen Peter. Pludselig var jeg i fuld gang – om en god måneds tid, skulle jeg til Kenya i to uger. Jeg var meget overvældet over den hjælpsomhed og åbenhed jeg mødte i den anden ende af røret. Jeg kunne i
princippet få hjælp til alt angående rejsen – men havde også frit muligheden for at ordne det selv. Det var et perfekt udgangspunkt for mig – og selvom jeg prøvede at ordne det meste selv, havde jeg alligevel Peter i røret nogle gange inden jeg endelig kom af sted.
 


Mine to uger på Lipela er faktisk stadig lidt svære at beskrive. Alle de indtryk og oplevelser, er på en måde ikke helt sat fast indeni endnu. Jeg oplevede en fantastisk og meget anderledes verden end jeg var vant til. Jeg var så heldig at få muligheden for at opleve en Kenyansk hverdag på nærmeste hold. Jeg oplevede hvordan de voksne på Lipela fik hele hjemmet til at fungere. Jeg oplevede hvordan børnene deltog i arbejdet. Det gjaldt alt fra madlavning og
lektiehjælp til havearbejde, tøjvask og almen opdragelse af
hinanden. Der var ingen brok over huslige pligter og skolegang. Selv jeg har lært at vaske tøj i hånden, hugge brænde og skrælle kartofler. Og selvom det måske lyder lidt pinligt, så er det faktisk meget spændende at lære at malke en ko af en 10-årig.



Jeg var også med på sidelinjen under de vigtigste ugentlige
begivenheder for børnene. Jeg var med til en gudstjeneste i den lokale kirke, fulgte tre dage i børnenes skole og så sad jeg selvfølgelig også med i hyggestuen når der hver lørdag aften sad 30 par øjne og intenst fulgte med i serien om Walker Texas Ranger.
 


Jeg vil ikke her beskrive hverdagen på Lipela – det står andre steder her på hjemmesiden. Jeg har heller ikke det bedste belæg for det, da jeg kun var på hjemmet i to uger. Men jeg kan garantere interesserede, at hvis man har lyst til at arbejde med børn. Og hvis man har lyst til at opleve en fremmed kultur og lære at leve i den, så ligger der en helt enestående oplevelse forude hvis man besøger Lipela.
Jeg var utrolig glad for den frihed jeg fik dernede. Jeg var selvfølgelig en del af den daglige rutine, men der var fx også mulighed for mindre udflugter med nogle af de ældste børn. Det var skønt at være et sted, hvor man opfatter et besøg som en gensidig udveksling af viden, erfaring og oplevelser. Jeg har lært meget af mit ophold – og jeg tror også at der er nogen i Kenya der har lært noget af at jeg har været der. Og det har betydet meget for mig, at folk på og omkring Lipela har haft den samme opfattelse.

Min største fortrydelse angående rejsen er blot at jeg ikke havde længere tid på stedet. Jeg ville meget gerne have brugt længere tid på at lære børnene og livet dernede endnu bedre at kende – måske lære lidt af sproget og den slags. Det må være et mål for den næste rejse."

Anders Veller