Løst og fast fra Lipela,
November 2010

 

Alle billeder herunder er fra Janes besøg på Lipela i Juni og Juli 2010

Børnene

Alle børnene på Lipela 1 og Lipela 2 har det godt og trives fint. Som I ved fra årsmøde- referatet, så klarer langt de fleste sig godt i skolen. I Kenya tester man jævnligt alle børn på alle klassetrin og placerer dem numerisk i forhold til hinanden i klasserne. Der bliver slået en liste op på døren ind til klassen, og her kan man så se, hvordan det enkelte barn har klaret sig i forhold til resten af klassen. Ud af de 33 børn fra Lipela, som går på den lokale skole, der ligger 24 af dem i midten eller derover. Heraf er der 4 børn, som ligger nr. 1 i deres klasser. Kun 4 af vores børn har rigtig svært ved skolearbejdet. Det er flot klaret.



Personale

Der har desværre været nødvendigt med en personaleudskiftning på Lipela 2 for nyligt. Vi har været nødsaget til at sige farvel til Mercy, som var leder. Det viste sig, at der havde været nogle uregelmæssigheder vedrørende driften af Lipela 2. John, der var ansat dels som almindelig medarbejder, men også som den der tog sig af alt det praktiske udenom huset, valgte som følge heraf at opsige sin stilling. Det er meget beklageligt, men situationen er, indtil der kan ansættes andre i deres stillinger, klaret ved, at overflytte personale fra Lipela 1 til Lipela 2. En dygtig lokal dame, som ellers har været vikar i ferieperioder, er midlertidigt ansat på fuld tid.

På lidt længere sigt vil det være ønskeligt at få ansat en overordnet leder for begge Lipela afdelingerne. Dette vil Peter og Jane begynde at arbejde på, når de kommer derned i december.




Bygningerne

Der sker også gode ting på Lipela. Børnene på Lipela 2 er meget glade, for de har nu takket være Lund Fonden fået deres egen legeplads. Super. Takket være Rotary i Ikast, Herning og Silkeborg er der nu iværksat gravearbejde både på Lipela 1 og 2. Det er nødvendigt at vi får direkte adgang til grundvand, så vi ikke står i samme situation som forrige år, hvor Lipela var afhængig af at købe vand under den usædvanligt langvarige tørkeperiode.



Takket være de samme donorer vil der snart være indlagt elektricitet på Lipela1. Der er trukket kabler hele vejen op til børnehjemmet, og nu mangler der kun en direkte tilslutning, som vi håber, kommer i orden før jul.




Jonathan – en ung mand fra USA som har været frivillig på Lipela.

Jonathan boede i en periode på Lipela og har siden da været aktiv for at skaffe donationer til Lipela. Han har forsøgt at oprette en hjemmeside i USA, hvor man kunne donere direkte til Lipela, men der er desværre stadig problemer med den direkte pengeoverførsel. Vi håber at det på sigt vil lykkes for ham.



Jonathan arbejder for tiden i Congo og har i sommer igen besøgt Kenya og Lipela. Under dette besøg har han været i kontakt med Hilde Back Education Fund i Nairobi. Denne fond støtter meget begavede fattige kenyanske børn ved at sponsorere deres skolegang. I kan læse mere på nettet om HBEF (åbner i et nyt vindue). Derudover arbejder organisationen også med oplysning i fattige landområder om vigtigheden af skolegang for alle børn og forsøger at motivere forældre til at lade deres børn komme i skole. De tilbyder f.eks. støtte til at betale skolepenge til meget begavede børn. Hvis et barn i et udvalgt område til afgangseksamen scorer 380 point ud af 500 kan HBEF tilbyde at betale skolepenge i secondary school for dette barn. Det skal hertil siges at måske kun ca. 300 børn i hele Kenya ud af en årgang opnår denne score.

Jonathan har fået kontakt til en af lederne i HBEF James Muturi. Han har i her i november besøgt dels Lipela og dels den lokale skole, hvor vores børn går. Han var meget imponeret af det arbejde, som foregår på Lipela og vil som privatperson gerne donere noget af sin tid til at støtte op omkring vores børn. Han kan tilbyde konsulentbistand dels til personalet og dels til enkelte børn omkring deres psykosociale udvikling. Med den baggrund vores børn har, er det indlysende, at nogle af dem har mange ”lig i lasten” og derfor et stort behov for individuel omsorg også på dette område.



Udover den direkte støtte til vores børn på Lipela planlægger James Muturi et samarbejde med skolerne i hele distriktet ud fra de tanker som HBEF bygger på.

Det bliver spændende at høre mere om, hvad der bliver sat i gang, og alle vi her i Danmark takker både Jonathan og James for deres interesse for vores børn på Lipela.




Løst og fast

Peter og Jane rejser til Kenya i midten af december. Der bliver masser af ting at se til for dem i deres tid dernede. Der er mange løse ender, som det er svært at holde styr på i telefonen og på mail. Grace og Francis gør et stort arbejde for Lipela i Kenya, men uden Peter og Janes næsten daglige telefoniske kontakt til personalet på Lipela, så kunne børnehjemmet ikke fungere på den fine måde, som vi igen og igen fra besøgende får at vide, at det gør.

Det er vigtigt for os at dette daglige tætte arbejde fortsættes. Men ligeledes er det vigtigt, at Peter og Jane mindst en gang årligt kan tage til Lipela og der direkte medvirke til, at arbejdet med børnene foregår på en måde, som både de og vi kan være stolte af. Så derfor vil vi gerne opfordre til at I indsætter et beløb – stort eller lille, alt er velkomment – på Lipelas rejsefond (Jyske Bank: reg. nr. 5019 konto 121 78 48). De penge går til at finansiere Peter og Janes billetter til Kenya, for som vi jo alle ved, så tager vi ikke penge ud fra driftsmidlerne til nogen form for rejser til Lipela.

Lisbeth Bramaholm


Jane med nogle af børnene