Sommer på Lipela 2007

 

Nu er redaktionen tilbage efter en dejlig sommer. Vejret her i Danmark kunne, som vi jo alle ved, godt have været bedre, varmere, med mere sol og ikke slet så megen regn, men det må man jo tage, som det kommer.

Det samme var tilfældet for Jane, Peter og deres børn, da de i en måned her i sommer boede på Lipela. De kan fortælle om kulde, regn og hagl så store som dueæg i Kenya. Nu er ingen på Lipela længere i tvivl om, hvad vi snakker om, når vi fortæller om sne!

 

De allersidste nyheder dernede fra er følgende:

Det nye staffhouse er færdigt, og Sabina og Macy er flyttet ind i deres egne værelser. Det er en stor glæde for os, nu at kunne give dem lidt mere privatliv og en chance for at kunne trække sig tilbage og være sig selv, når de har fri. Der er endnu 2 ubenyttede værelser, for de øvrige medarbejdere på Lipela bor i lokalområdet og går hjem hver dag. Tillykke med det nye hus.

Efter at de unge er flyttet over i PcP huset, og personalet har fået deres eget hus, så er der blevet plads til flere små børn på Lipela. Mens Peter og Jane var dernede, var en af deres opgaver at tage ud for at visitere børn fra ventelisten, for at afgøre, hvem der havde størst behov for at blive optaget på Lipela, og hvem der ville passe bedst ind i børnegruppen lige nu.

Peter fortæller, at det har været en meget stor og meget tankevækkende oplevelse at besøge ”vores” børns hjem og med egne øjne se og opleve den ekstreme fattigdom, som de kommer fra. I et hjem ca. 20 km. fra Lipela langt oppe i bjergene, hvor bilen ikke kunne komme, og hvor de måtte gå til fods de sidste kilometer, stod en gammel tynd, tynd mormor med 5 børnebørn udenfor en lille hytte. Hun lignede en på 75, men var i virkeligheden vel kun ca. 40-50 år. Denne stolte mormor forsørgede sine børnebørn ved at tage hårdt fysisk arbejde som daglejer, når der indimellem var noget at få. Peter spurgte, hvad de skulle spise til aften – de havde ikke fået noget i løbet af dagen -, og svaret – kl. 17 om eftermiddagen – var: At det vidste hun endnu ikke, men hun kunne måske være heldig at plukke noget vild spinat til suppe før det blev mørkt! – kl. 19! Som Peter sagde: Der var slet ikke brug for videre spørgsmål. Disse børn – de to yngste – havde behov for at blive optaget på Lipela. ( De er nu ankommet, og bor på børnehjemmet).

Vi har nu i alt 30 børn på Lipela.

 

En anden nyhed er: Lipela har været i avisen. En dag for nogle måneder siden kom en freelance journalist til Lipela og spurgte om lov til at snakke med børnene og personalet. Det fik han lov til, og han skrev en artikel til en lokal avis, der fortalte om vores børn og om børnehjemmet. Peter har snakket med ham, og vi vil nok senere høre mere til denne kontakt. Det forlyder, at han igen har været på besøg på Lipela. Han vil måske skrive mere og tage nogle aktuelle billeder, for Peter og Janes kamera gik i stykker, så denne gang er der ingen billeder fra Lipela. Denne journalist har gjort det til sin opgave at beskrive hvad der sker i lokalsamfundet omkring børnehjemmet. Han skriver om landbrug, små forretninger, lokale arrangementer og begivenheder. Det er en fin kontakt for os at have. På den måde kan vi blive endnu mere en del af det lokale samfund.

 

Vi ER allerede kendt, som jeg før har beskrevet. Men at vores børnehjem og det arbejde, som foregår der er SÅ respekteret, som den følgende beretning vil vise, ja det var selv Peter og Jane ikke klar over.

En dag, mens Peter og Jane var på Lipela, kom en mand og sagde: - at nu kommer jeres gæster snart!

Det kendte Peter og Jane ikke noget til!

Det viste sig nu, at Peters nevø KIMOTHO underviser på en skole, der ligger 10-15 km. væk oppe i bjergene tæt på Mount Kenya. På denne skole havde man besluttet, at hver elev den ældste klasse hver 3. måned skulle samle alt det ind til vores børnehjem, som de kunne. I februar havde de været på Lipela med ris, majs, mel, kartofler, gulerødder, spinat, æg, mælk. Alt havde de båret på ryggen hele vejen ned til Lipela. Denne gang begyndte de første at komme kl. 10 om formiddagen. De kom 5 – 10 unge i grupper med sække på ryggen indeholdende alt det, som de havde samlet ind til vores børn! Kl. 13 var det ca. 70 unge fra 8. klasse, som alle havde gået den lange vej ned til Lipela med deres gaver. Nu blev der holdt taler og sunget sange. Både de besøgende og vores børn sang, og bagefter blev de unge og legede med vores børn til kl. 17. Så begyndte de den lange gåtur tilbage. Nogle af dem havde mere end 20 km. at gå, før de igen ville være hjemme.

En KÆMPE, KÆMPE TAK fra os alle sammen til alle de pragtfulde unge mennesker!

 

Peter og Jane fortalte meget mere, men der skal jo også være noget for dem at fortælle på vores sponsormøde, som i år vil blive afholdt søndag d. 30. september hos Peter og Jane.

 

Lisbeth Bramaholm