Nyt fra Lipela Marts 2012

 

Peter og Jane har været på Lipela i januar. De har mange hilsner med hjem både fra de voksne og ikke mindst fra alle børnene på Lipela. Alle har det godt og er glade.

Der er en fin stemning på børnehjemmene. Peter og Jane fortæller, at alle børnene er meget gode til at hjælpe til i dagligdagen. Der er kun en voksen på Lipela om morgenen, så det er nødvendigt at de store hjælper de små med at komme op, få morgenmad og blive klar til at gå i skole. Det gør de villigt og på en helt naturlig og god måde. Alle børnene har skemalagte pligter i dagligdagen. F.eks. har Lipela ikke mere en mand til at holde udendørsarealerne, vedligeholde huset og passe grøntsagsbedene. Alt dette bliver ordnet af børnene sammen med de voksne. Her kunne vores danske børn vist lære en hel del!


På tur med Peter og Jane.

Mens Peter og Jane var på Lipela havde de børnene med på et par ture. Også her er børnene glade for bare at komme ud og opleve noget andet end hverdagen på Lipela. De stiller ikke de store krav til hvor turen går hen. En gåtur op og besøge Lipela 2 - på 10 km. hver vej - er altid en succes. Peter fortæller, at sådan en gåtur også giver god anledning til en sludder med de enkelte børn. Ligeledes er en gåtur ind til Naro Moru – også ca. 10 km. hver vej - for at se en fodboldkamp det store hit blandt børnene.

Børnene på Lipela er vilde med fodbold. Både drenge og piger spiller hver lørdag i timevis ude på græsset ved huset.

    
Der måles op og graves ud til vandledning

Der har været en meget lang tørkeperiode i Kenya. Det har stort set ikke regnet i 6 måneder. I sådan en tørkeperiode bliver der lukket for vandforsyningen, og det har også ramt Lipela. Der er drikkevand nok i vores egen brønd, men det kan slet ikke række til den daglige vask af tøj og børn og til rengøring. Det har været en meget svær tid for børn og personale på Lipela, så Peter inviterede nogle mænd fra et lokalt vandprojekt ned for at se, hvordan vandmanglen påvirkede børnehjemmet. Efter en del snak blev det besluttet, at Lipela kunne få en direkte stikledning som er tilsluttet hovedledningen FØR det sted, hvor man lukker af for vandet til resten af området. Yderligere gav projektet Lipela gratis vandforsyning i hele det kommende år. Mange tak for det!

Lipela har haft besøg af 50 sygeplejeelever og deres instruktører, der foruden at foretage en helbredsundersøgelse af samtlige børn på Lipela 1 og 2 også medbragte en masse gaver og madvarer til børnene. Disse sygeplejersker blev fanget i det første rigtigt kraftige regnskyl i omkring 6 måneder. De måtte lade deres bus stå ved Blue Line ca. 3 km. fra Lipela og selv slæbe poser og sække ad den totalt mudrede vej til børnehjemmet. For jer, der har været på Lipela er det indlysende, hvordan de så ud, da de ankom. Men alt blev taget med godt humør, og alle vores børn var sunde og raske.


De to drenge og deres oldemor

Der er kommet 5 nye børn til Lipela. 2 drenge kom fra en helt fortvivlet situation. De boede hos deres oldemor på 93. Hun havde meget svært ved at gå og kunne næsten ikke se. Hun havde absolut intet at give børnene hverken mad eller tøj. De blev taget med til Lipela med det samme. Desværre viste det sig ved lægeundersøgelsen, at den mindste dreng var HIV positiv. Vi optager ikke HIV smittede børn på Lipela, men da han heller ikke kunne sendes tilbage til oldemoderen, er han stadig på Lipela. Der bliver arbejdet på, at han skal overflyttes til et af de børnehjem, som er specielt indrettet til HIV smittede børn. Disse børnehjem har tæt forbindelse med et hospital og har specielt uddannet personale. Vi har ingen af disse ting på Lipela.

Peter og Jane skulle hilse alle sponsorer mange gange fra både børn og personale på Lipela.

Lisbeth Bramaholm