Påskehilsner til og fra Lipela

 

Efter et par måneder, hvor der ofte har været nyheder fra Kenya både i aviserne og på TV, så er det dejligt nu igen at være kommet tilbage til det mere normale – nemlig at Kenya nu igen kun omtales i rejsebureauernes annoncer for ferieture. For det er jo et faktum, at vi i nyhedsmedierne som regel kun hører om alle de dramatiske ting, som sker ude i verden. Krige, terror og oprør – blodige optøjer og bilafbrændinger, jo det er ting, som kan sælge aviser og TV. Men ganske almindelige menneskers helt almindelige liv, det har ingen nyhedsværdi.

Derfor er det rart her på hjemmesiden at kunne holde alle jer, som interesserer jer for Lipela og børnene som bor der, up to date med deres helt almindelige dagligliv. Vi håber at I syntes om de beskrivelser og informationer, som vi lægger her på nyhedssiden om og fra Lipela.

Et lille hjertesuk: Det kunne være dejligt, hvis nogen af jer, som læser dette, også ville skrive til os med kommentarer, ønsker til hjemmesiden eller evt. selvoplevede ting fra Lipela. En eller anden har måske set noget på nettet eller læst noget, som kunne interessere hele kredsen omkring Lipela --- Skriv endelig og lad os få flere vinkler på vores fælles interesse for børnene på Lipela, deres forhold, landet de bor i. Adressen er kontakt@lipela.dk.

 

En nyhed fra Lipelas dagligliv er, at der nu er ansat en ny privatlærer. Den forrige havde svært ved at passe sit arbejde og komme til tiden. Når han så endelig kom, ja så havde han været en tur omkring det lokale værtshus først. Det kan vi jo ikke byde børnene, så han blev fyret.

Nu er der ansat en ung pige, til at tage sig af børnene, når de kommer hjem fra skole. Hun kommer, når de små kommer hjem fra skole, og det er meningen, at hun dels skal hjælpe dem med lektierne, men også sætte andre aktiviteter i gang sammen med dem. Lege, sange, oprydning, måske endda brevskrivning til os her i Danmark? Det kunne være dejligt at få breve fra børnene, som vi kunne lægge ud på hjemmesiden.

Når de store børn komme hjem fra skole, så skal hun fortrinsvis hjælpe dem med lektier og være sammen med dem. Pigen – jeg kender ikke hendes navn endnu – har tidligere været ”teacher’s assistent” på en lokal skole. Hun har gået i secondary school, og kan derfor godt hjælpe vores børn med deres skolearbejde. Hun bor lige i nærheden af Lipela, og er meget glad for at have fået jobbet. Hendes løn vil svare til det, som hun før fik på skolen (ca. 4000 ksh. omkring 400 kr.) Derudover får hun også mad hver aften sammen med børnene.

Hendes job vil til en vis grad svare til noget af det, som flere frivillige, der har opholdt sig på Lipela, også har lavet.

 

Påske på Lipela.

 

Ligesom her i Danmark fejrer børnene på Lipela påsken. Der er fridage fra skolen og de går i kirke. Kirken spiller en meget større rolle i Kenya, end den gør her i Danmark. Den er det religiøse samlingssted, men samtidigt også en meget vigtig del af det sociale liv. Man samles efter gudstjenesten, og der udveksles nyheder mellem folk fra fjern og nær. Kirken i Kenya er jo ikke en statskirke, som herhjemme, så folk føler et meget større tilhørsforhold til den og ejerskab overfor den. Derfor er det meget vigtigt, at også vores børn fra Lipela deltager i det lokale kirkeliv.

Påskedag, har vi og personalet på Lipela besluttet, skal være en festdag for børnene. Der bliver slagtet en ged og den bliver tilberedt over en trækuls grill. For dem af jer, der ikke har smagt grillede gede-ribben, så kan jeg godt fortælle jer, at I er gået glip af noget. Det er en ren himmerigsmundfuld! Ud over stegt kød, - som er en meget sjælden spise på Lipela – (til hverdag spiser børnene sammenkogte grøntsager og bønner, og kun få dage om ugen er der kød i stuvningen) så skal børnene også have sodavand. Peter fortæller, at alle glæder sig meget til at fejre Påskedag.

Rigtig god påske til alle på Lipela fra os i Danmark.

Lisbeth Bramaholm.