Nyheder fra Lipela

 



Sabina Wangui Mburu

D. 1. april i år er vores mangeårige leder af Lipela 1 Sabina fratrådt sin stilling grundet på alder og svigtende helbred. Sabina var i 2000 den først ansatte på Lipela. Hun har gennem alle årene arbejdet godt og har en stor del af æren for, at Lipela 1 har udviklet sig til det fine børnehjem, som vi i dag er så stolte af. Sabina har specielt været god til at kommunikere med mange forskellige mennesker, og har dermed bidraget til, at Lipela er blevet kendt.

I Kenya er det ikke almindeligt, at man får nogen form for pension, hvis man er privat ansat. Denne praksis har vi valgt ikke at følge, hvorfor Sabina ved sin fratrædelse er blevet tilbudt enten i 3 år fremover at modtage halv løn, eller 1½ år med fuld løn som en form for pension. Sabina har valgt det sidste tilbud. Hun planlægger at starte en lille forretning hjemme, som fremover vil kunne give hende en god pensionisttilværelse.

I forbindelse med Sabinas fratrædelse blev der holdt en fin afskedsfest for hende på Lipela med god mad, sodavand og sang og dans. Få dage derefter var samtlige børn fra de to børnehjem inviteret hjem til hende på besøg. Sabina bor ca. 7 km fra Lipela.

Mange tak til Sabina fra os alle her i Danmark for lang og god tjeneste på Lipela.

Børnene

Vores børn er ved at blive store. Isac og Benzon slutter secondary school til december. Benzon går på den tekniske linje og vil forhåbentligt, når skolen er slut, kunne starte i praktik i Naro Moro. Isac ved endnu ikke, hvad hans fremtidsplaner er.

Doreen og Wanjira er faldet godt til på deres secondary school i Nyeri. Det var i begyndelsen svært for Wanjira at være væk fra Lipela, men med støtte fra Francis og Wahome og samtaler med skolen, så kom hun igennem den svære fase, og befinder sig fint på skolen nu. Både Wanjira og Doreen klarer sig meget flot. De har hhv. fået B+ og B-, som er meget flotte karakterer i secondary school.

Næste skoleår har vi 10 børn, der skal på secondary school.

Fest og glæde

Francis er medlem af en mandegruppe – en slags lokal Rotary. Denne gruppe kom i sidste måned og besøgte Lipela. De tilbragte en hel dag sammen med vores børn og havde medbragt dels alle ting til en fest for børnene, men derudover også varer og penge til Lipela svarende til ca. 10.000 ksh. Mange tak til dem.

Fælles fødselsdag

D. 25. dec. da Jane og Peter, Baba og Rose var i Kenya fejrede de sammen med alle børnene Roses fødselsdag med kage og gaver. Dette medførte efterfølgende, at børnene på Lipela spurgt, hvorfor de ikke fejrede fødselsdag? – noget man ikke har tradition for at gøre i Kenya. Peter og Jane besluttede derefter, at vi på Lipela hvert og fremover en gang om året vil fejre en fælles fødselsdag for alle Lipela 1 og 2 børnene.

Denne fødselsdag vil blive fejret hvert år midt i april- i år søndag 1. maj. Planen er, at der bliver lavet en kæmpe kage, og at den entertainer, som før har været på Lipela og underholdt børnene med fælles sang, dans, trylleri og optræden, skal komme. Derudover er det planen, at børnene inddeles i aldersgrupper, som hver får til opgave at optræde for de andre. Til slut vil der være dejlig mad, sodavand og en gavepose til hvert enkelt barn.

Vi ønsker alle Lipelabørn tillykke på fødselsdagen!

       

Generelt

Vand

Brønden på Lipela 1 er taget i brug. Det har været en stor hjælp at kunne få vand fra den nye brønd, for lige nu er der igen tørke i området, og vandforsyningen er meget ustabil.

På Lipela 2 er deres brønd endnu ikke færdig. Det har været mere vanskeligt at grave den, end forventet. Der har vist sig at være tykke stenlag, som det har været nødvendigt at hakke sig igennem. De håber snart at være nede ved de vandførende lag, så også Lipela 2 kan blive selvforsynende med vand.

Lipela 2

Processen med at optage 5-7 nye børn er gået i gang. En dreng har kunnet hjemgives til familien og den største af pigerne, viste det sig, ville passe bedre ind i børnegruppen på Lipela 1, så hun er flyttet derned. Herudover er der økonomi til at optage 5 nye børn, da dette ikke vil medføre yderligere personaleansættelse.

Besøg

To unge piger fra Århus planlægger at tage til Lipela i juli. Vi ser frem til at høre om deres ophold dernede, og håber på, at de vil skrive og sende billeder fra Lipela, så vi alle sammen kan få de allerseneste nyheder.

Det er altid dejligt, når unge fra Danmark taget ned til Lipela og er med til at give vores børn nye input. Men ligeledes har det jo også altid været en af vores målsætninger, da vi startede børnehjemmet, at vi gerne ville være med til at give unge mennesker en mulighed for at opleve Kenya og dets befolkning på en mere naturlig og realistisk måde, end den man kan komme til på en almindelig turistrejse. Vi ønsker jer en god rejse og håber på, at I vil skrive til os på hjemmesiden, når I er hjemme igen.

Måske billede fra pigernes besøg på Lipela fra hjemmesiden ??????

En sød historie fra Danmark

”En storm og et væltet træ kan blive til en hjælp til Lipela.”

Under en storm i vinter væltede et stort træ i Valby. Det lå ud over fortovet og langt ind i en villahave. Den ældre beboer Rigmor havde ingen mulighed for at fjerne dette træ. En beboer i området Rolf så det, og tilbød at skære det op. Efter dette var gjort, ville Rigmor give ham penge for hans tjeneste, men det ønskede Rolf ikke at modtage. Sammen blev de enige om, at de så ville donere pengene til Lipela i stede for. Hanne, Rolfs kone, rundede beløbet op, så nu siger vi tak til dem for pengene, der vil komme vores børn på Lipela til gode.

Lisbeth Bramaholm