Referat fra sponsormøde hos
Peter og Jane søndag d. 5. Oktober!

 

Mødet startede med en kort velkomst fra Peter, som bød specielt velkommen til de nye sponsorer, der var med til vores årlige møde for første gang. Det er dejligt at se nye ansigter, - som Peter udtrykte det - for det betyder, at der er flere, der sammen med alle os ”gamle” gerne vil gøre noget for børnene på Lipela.

Herefter overtog Jane ordet. Hun er lige kommet hjem fra Kenya efter at have været dernede i ca. 3 måneder. Jane indledte med at fortælle, at det havde været en spændende, men også meget travl tid for hende. Dels har hun været i praktik på et privat hospital, men ikke mindst har hun også hele tiden været til rådighed for Lipela. Det har medført, at hun har oplevet hverdagen på børnehjemmet, med alle dens glæder og besværligheder, og som sådan har hun et meget klart billede af, hvad der fungerer godt, hvad der skel ændres og hvilke forbedringer, der er nødvendige på Lipela. Derudover har hun også været ”tilsynsførende” på den fortsatte opførelse af det kommende Lipela 2. Dette har, ifølge Jane, været en større opgave, men en, som fordi hun har været på stedet, har været meget lettere, end hvis den skulle være udført pr. telefon og mail til Danmark. Jane fortalte, at hun er ret sikker på, at hendes tilstedeværelse har sparet os for temmelig mange penge.

Ligeledes har Jane og Peter sørget for, at den nødvendige almindelige vedligeholdelse er blevet foretaget. Der er blevet malet og etableret et udendørs køkken. Derudover er der også blevet etableret et udendørs latrintoilet. Dette har været nødvendigt specielt efter sidste års manglende nedbør og den efterfølgende knaphed på vand i hele området, hvor Lipela er beliggende. Der er ligeledes brug for, at der snarest installeres en stor regnvandsbeholder på Lipela, af samme årsag.

Tak til Jane og Peter for deres store arbejde.

Lipela 1

Børnene

Der bor nu i alt 35 børn på Lipela. Der er kommet 5 nye børn i alderen 3-5 år i løbet af sommeren.

Alle børnene på Lipela har det godt, er sunde og raske og sender hilsner til alle sponsorere. Det er glædeligt at høre, at børnene klarer sig godt i skolen. Det har været en stor hjælp, at vi har ansat en lærer til at hjælpe børnene med lektierne.

Også ros fra skolen mht. børnenes opførsel, men samtidig har man derfra bemærket, at nogle af vores børn nok til tider har brug for mere individuel opmærksomhed. Det har Peter og Jane taget hånd om, mens de var dernede. De større børn har fået mulighed for at vælge den fra personalet, som de helst vil snakke med, og vedkommende er blevet deres personlige vejleder. Samtidig arbejdes der på, på længere sigt at ansætte en person, som har en egentlig pædagogisk uddannelse. Det har vi ikke gjort tidligere, dels fordi vi i starten af Lipela mere så på den akutte nødvendighed for vores børn, for at få et sted at bo, og for at få noget så simpelt som 3 måltider om dagen. Men efter at Lipela nu har bestået i flere år, er behovet for egentligt pædagogisk og ledelsesmæssige uddannet personale blevet klart. Dels har der også været rent økonomiske overvejelser. Uddannet personale er voldsomt meget dyrere at aflønne!

Når Lipela 2 står klar til ibrugtagelse, er det som følge af disse overvejelser planen, at ansætte en uddannet leder, som meget gerne må være gift med en, der også har en eller anden form for pædagogisk uddannelse. Hermed håber vi at kunne tilgodese de behov, som dels er opstået og som vi samtidigt kan se, også vil blive aktuelle på Lipela 2. Det er planen, at de to børnehjem fremover skal under en fælles ledelse.

Mens Jane var i Kenya arrangerede hun en tur for alle børnene, så de kunne se det påbegyndte Lipela 2. Det var en stor succes, og de var begejstrede over at se, at de lignede deres eget hjem. Da opbygningen ligner Lipela 1, kunne børnene kende hele layoutet, og de kunne finde deres egne værelser, spisestue og alle de andre rum.

PCP huset

Yderligere 2 børn er flyttet over i PCP huset, så nu bor der i alt 12 unge sammen der. Det går fint, og de er glade for at være lidt mere for sig selv. Men samtidigt kommer der jo, som man kan forvente det, nye udfordringer efterhånden som børnene bliver ældre. De unge er nu begynde at tænke på, hvor de kommer fra, og hvad der skal ske fremover i deres liv. De har brug for vejledning til større selvstændighed og mere personlig udvikling. Her er Janes søster – som pt. arbejder på Lipela som frivillig arbejdskraft efter en skilsmisse – en meget stor støtte for pigerne, ligesom Wahome og John er det for drengene.

Vedrørende de unges fremtid er der klare regler for, at når de er fyldt 18 år ophører Lipelas ansvar formelt for dem. Det skal dog ikke forstås på den måde, at vi ”slår hånden af dem” på deres 18 års fødselsdag. Hvis de stadig går i skole eller er under uddannelse, så kan de blive boende på Lipela, og vi vil via vores uddannelsesfond betale de fornødne udgifter. Vi vil ligeledes være behjælpelige med at finde lærepladser til dem, der ønsker en håndværksmæssig uddannelse. Men ifølge Kenyansk lov, skal alt dette planlægges og afklares sammen med den unge selv, myndighederne og den unges eventuelle biologiske familie.

Disse ting er blevet gennemdrøftet med de større børn, og det medførte bl.a. at enkelte ønskede at genoptage en nærmere forbindelse med deres tilbageværende biologiske familie. Det blev aftalt, at de der ønskede det, og hvor det var muligt, skulle kunne aflægge besøg hos familien i nogle dage i skoleferien.

Mens Jane var i Kenya sørgede hun for, at en lokal teatergruppe kom på besøg på Lipela. Denne teatergruppe optræder med informative fiktive optrin, som danner baggrund for en efterfølgende snak om indholdet. Det kan være alt lige fra oplysning om familieliv, ungdomsproblemer, sex og prævention, HIV, kriminalitet osv. Det er en meget almindelig form for ”folkeoplysning”, som finder sted overalt i landet. Efter deres optræden var der disco-dans og en lille fest, til stor fornøjelse for alle. Jane har sørget for, at dette bliver et tilbagevendende arrangement på Lipela.

Lipela 2

Opførelsen af Lipela 2 er kommet godt i gang. Selve udformningen og størrelsen er den samme, som Lipela 1. Lige nu er konstruktionen oppe i vindueshøjde, og alt forløber godt. Vi regner med, at hele bygningen kan stå færdig i 2009. Der vil være indlagt vand, og bygningerne vil blive forberedt til elektricitet, men der er endnu heller ikke her i dette område strøm til rådighed.

Finansieringen har fortrinsvis været mulig takket være, vores hovedsponsor Lund fonden i Randers, som har doneret 200.000 kr. Adidas fonden som har givet 100.000 kr. og en advokat, som har doneret 100.000 kr. Mange tak til jer!

Lipela 2 bliver opført ca. 8 km. fra Lipela 1. Årsagen til at vi har valgt denne placering, er dels at Peter også ejer et stykke land der, men dels også for på den måde at kunne understøtte lokalområdet der. Et børnehjem der giver mulighed for, at nogle lokale beboere kan få arbejde på børnehjemmet, men samtidigt kan vi også være med til at støtte den lokale skole i området, ved at vores børn f.eks. altid vil have de bøger, der er nødvendige, og som de ligesom på skolen, hvor Lipela 1’s børn går, kan dele med de andre elever. Herudover er det også medtænkt, at vores børn ikke vil komme til at dominere en enkelt skole ved deres blotte antal.

Økonomi

Lars redegjorde for den aktuelle økonomiske situation. Der er i 2008 53 faste sponsorer, som har skrevet et 10 års gavebrev til Lipela. Derudover er der 7-8 privatpersoner, der yder et fast årligt bidrag. I alt indbetales der årligt 230.000 kr.

Ud af de penge går 170.000 kr. direkte til den egentlige drift af Lipela. Men set i lyset af, at vi snart har et nyt børnehjem, som også skal indrettes og finansieres, så er der hårdt brug for, at vi finder nye faste sponsorer.

Den estimerede udgift til opførelsen af Lipela 2 var 400.000 kr., men det holder ikke. Udgiften vil snarere komme op på 425.000 kr. Dette dels grundet på lokale prisstigninger, men også på grund af den stigende dollarkurs. Vi har gennem de sidste år ”levet højt på ” den lave dollarkurs, men det er nu ved at ændre sig, så vi må forvente stigende udgifter til drift og anlæg.

Lydia

Jane beskrev hele det forløb, som Lydia har været igennem her i sommer. Som I jo ved fra hjemmesiden, så er hun ikke som forventet blevet opereret. Det er meget beklageligt, men da lægerne på Karen hospital ikke ser sig i stand til at operere hende, så må vi jo acceptere det.                    

Det er – set i lyset af denne udvikling – også nødvendigt at gennemtænke, hvad der i det lange løb, vil give pigen den største livskvalitet! Operationen er på ingen måde ufarlig – nærmere det modsatte. Herudover vil Lydia, hvis operationen foretages, fremover hele sit liv være nødsaget til at være under tæt lægelig kontrol, og det er sandsynligt, at hun indenfor en overskuelig årrække skal reopereres.

Vi arbejder i øjeblikket på at få en kopi af hele hendes journal til Danmark. Herefter vil Lisbeth kontakte specialister på området og høre deres mening, før vi foretager os yderligere med hensyn til evt. operation.

Indenfor de sidste dage har der vist sig en yderligere mulighed for at få Lydia undersøgt. Et hold Italienske læger kommer snart til Kenya. De har gennem flere år udført hjerteoperationer – men i Italien. Vi vil forsøge at få deres mening og vurdering af Lydias situation.

Hele denne problematik med Lydias sygdom, har aktualiseret en gammel tanke om at sygeforsikre samtlige børn på Lipela. Sker der noget alvorligt med et af vores børn, vil det måske gøre et meget stort indhug i vores finanser. Sygeforsikring er ikke almindelig i Kenya, men det er en ting, som vi må forholde os til snarest.

Generelt 

Under den almindelige snak efter mødet, blev der fra flere sider udtrykt stor glæde ved de regelmæssige indlæg på hjemmesiden. ” Man føler, at man kan følge med i, hvad der sker på Lipela, og børnene bliver mere levende.” – som en bemærkede.

Også de rejser, som Peter og Lars dels har gennemført sammen med sponsorer og deres familier til Kenya og dels er ved at planlægge til februar 2009 blev rost meget.  

Til sidst en stor tak til Peter og Jane for igen i år at have lagt hus til vores årlige sponsormøde. Det var en hyggelig og informativ eftermiddag, og vi glæder os allerede til næste års møde.

Lisbeth Bramaholm