Jane på Lipela Juli 2011

 

Jane har her i sommer vært på Lipela i 3 uger. Hun har mange hilsner med hjem fra både børn og voksne. Alle har det godt. Børnene er sunde og raske, men det er blevet koldere end normalt på denne årstid, så Jane blev klar over, at børnene frøs om aftenen og om natten. Det medførte, at hun brugte en del tid på at få syet varmt nattøj til alle børnene, købe nye og tykkere tæpper og købe nye sandaler, så de kunne have sokker på. Selv om der er kaminer på både Lipela 1 og Lipela 2, så er det desværre alt for dyrt at varme fællesrummene op.


Mount Kenya

Lipela har ligesom den nordlige del af Kenya været ramt af tørke. Afgrøderne på markerne i området er små og udtørrede, og mad er blevet meget dyrt. F. eks. koster et kg. majsmel nu 140 ksh. hvor man for kort tid siden kun skulle give 70 ksh. Vores børn lider ikke, men det er svært at skaffe grøntsager. De er for dårlige, for dyre og der er for få af dem på markedet. Mht. vand har Lipela 1 haft god gavn af vandbrønden. Naboerne kommer også og beder om vand, og det kan være et problem på længere sigt. På Lipela 2 er brønden endnu ikke færdigudgravet. Det har medført, at der nu kun er vand en gang hver anden uge!


7 ud af 10 oldebørn

Mens Jane var på i Kenya, havde hun travlt med at besøge familier, som havde børn, der måske skulle visiteres til Lipela. Et af de 10 steder, som hun besøgte var hos en gammel dame på 85. Hun var oldemor til 10 børn, som alle boede hos hende, og som hun tog sig af. Hendes datterdatter var for nogle år siden kommet hjem og havde efterladt 2 børn på dengang 2 og 3 år. Senere var hun igen vendt tilbage 3 gange fra byen. Hver gang havde hun været højgravid, havde født hjemme og var få dage efter igen forsvundet, efterladende bedstemoderen med endnu en lille nyfødt.

   
Oldebarn og Oldemor

En anden datterdatter, hvis mand var død af HIV, bor nu sammen med den gamle dame. Hun er også HIV smittet og meget syg, men når hun indimellem kan klare det, arbejder hun som daglejer. Hun er således med til at skaffe mad til dels sine egne 5 børn og dels til oldemoderen og de øvrige 5 børn. Da Jane besøgte dem for at evt. visitere børn til Lipela, vidste oldemoderen ikke, hvorfra hun den dag skulle skaffe mad til børnene og sig selv.


Her sover børnene


Oldemors stue

Ud fra den historie og de usle forhold, som Jane her stod overfor, kunne hun ikke andet, end at visitere 5 af børnene til Lipela.

   
Den lille pige magtede ikke selv at gå pga. underernæring.

Det er børn, der kommer fra forhold som disse, som vi ved at sponsorere Lipela, er med til at give et værdigt liv og et håb for fremtiden.

Alle billederne i dette nyhedsbrev er taget af Rikke og Signe, som var på Lipela samtidig med Jane. I næste nyhedsbrev vil jeg bl.a. fortælle jer om, hvad der skete, da Jane hentede de 5 af oldemoderens børn og 2 andre drenge fra en anden familie.

Lisbeth Bramaholm