Sommerhilsner fra børn
og voksne på Lipela

 

Det er som sædvanligt en stor glæde at få nyheder fra Lipela. Alle børnene på Lipela 1 og 2 trives og har det super godt.

Der er ikke noget specielt nyt at fortælle om børnene. Alle går i skole og klarer sig godt. Selv vores allermindste børn på Lipela 2 er nu kommet i børnehaveklasse.

4 af vores store børn har nu afsluttet grundskolen og er kommet videre. Isac, Risper og George går på secondary school. Benzon er startet på teknisk skole. De er glade for deres skoler, men glæder sig også til at komme ”hjem” på Lipela i ferierne. De siger alle, at maden på Lipela er meget bedre, end den de får på skolerne. Smil!

   
                      Isac                                                            Risper

   
                       George                                                     Benson

Når de store har skoleferie, kan de, hvis de ønsker det, komme hjem til deres familier på besøg, men det har de ikke det store ønske om. De føler, at Lipela mere er deres rigtige hjem. For at tjene lidt lommepenge har de største børn fået tilbud om at udføre forskelligt arbejde f. eks. at luge og plante Peters marker til. Det har de været meget glade for, og de arbejder flittigt, både med de daglige pligter og deres ”feriejob”.


Bygningsmæssige nyheder.

Vi har gennem alle årene kæmpet med, at der er alt for meget røg i køkkenet, når der bliver lavet mad. Brændet, som det er muligt at købe, er ikke gennemtørt, og det er alt for dyrt at lave mad på trækul, som koster det dobbelte af brænde. For 2 år siden blev komfuret skiftet ud og aftrækket i loftet repareret, men det var desværre ikke nok til at afhjælpe de gener, som røgen medfører. Det har været nødvendigt at male køkkenet 2 gange årligt, og børn og voksne har været generet af røgen. Som følge heraf er der nu lavet en tilbygning lige ude ved køkkendøren, hvor al madlavningen så foregår. Det har hjulpet meget, og det er planen snarest muligt at lave en lignende tilbygning på Lipela 2.

Wahome er flyttet, og bor nu med sin familie ca. ½ km fra Lipela 1. Hans hus er revet ned, og der er etableret køkkenhave på det sted, hvor bygningerne før var. Det gør, at Lipela nu næsten er selvforsynende med grøntsager.
 



Elektricitet.

Vi har nu i 10 år ventet på, at naboerne i lokalområdet skulle tilslutte sig etablering af elektricitet. Det sket sandsynligvis ikke indenfor overskuelig fremtid. Derfor har Jane og Francis kontaktet en ingeniør, som har været ude på Lipela 1 et par gange og set på muligheder for tilslutning og give et overslag på prisen, hvis vi selv får trukket el-ledninger. Det bliver meget dyrt, men vi anser det for en nødvendighed snart at få en stabil el- forsyningen etableret til Lipela. Den gamle generator er alt for dyr i drift og mht. reparationer.

Der er nu indsendt en ansøgning til myndighederne om tilslutning, og godkendes denne – og kan vi skaffe de nødvendige penge - så er der en mulighed for, at der kommer elektricitet på Lipela inden alt for længe.

Man kan nu spørge, hvorfor vi både taler om at lægge el ind og samtidig flytter vi køkkenet ud i en tilbygning? Forklaringen er, at det vil være alt, alt for dyrt at lave mad på el-komfur. Den el, der lægges ind på børnehjemmet, skal udelukkende bruges til belysning og til opvarmning af vand. Det vil i sig selv blive en meget stor lettelse ved den daglige tøjvask.

Foreløbig er der kun tale om elektricitet til Lipela 1. Lipela 2 må vente, for der er slet ikke penge til el begge steder.


Sommerhilsner.

Her i løbet af sommeren vil børnene på Lipela 1 og 2 få besøg af 5 unge fra Danmark. Det er dels et par, som skal være på børnehjemmet i en måned og dels 3 pædagog studerende, som ligeledes skal være der i en måned – heldigvis forskudt fra hinanden. Disse unge vil medbringe en masse LEGO, som vi har været så heldige, at få doneret fra LEGO i Billund. Der kom 4 store kasser med LEGO klodser, som vi er sikre på, at børnene vil få stor glæde af at lege og bygge med.

Jane er på Lipela i øjeblikket. Hun tog til Kenya for at deltage i en begravelse i familien. Børnene på Lipela 1 og Lipela 2 sender gennem hende mange sommerhilsner til alle sponsorerne i Danmark.

Tekst: Lisbeth Bramaholm   Alle fotos: Jane Mutahi